Chia semínka. Proč je zařadit do vašeho jídelníčku?

chia-seminka-proc-je-zaradit-do-vaseho-jidelnicku

Semínka chia ("čia") jsou drobnými semínky šalvěje hispánské (salvia hispanica), rostoucí v některých zemích Jižní a Střední Ameriky a tuto rostlinu, pro svoji náročnost na podmínky k růstu, tedy nelze pěstovat kdekoliv, proto jsou její semínka vzácnější a nejsou příliš rozšířená. Semínka chia se řadí k tradičním potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4 000 let. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána "runners food", nebo-li jídlo běžců. 

 

Např. i slavný běžec Christopher McDougall (s jeho profilem se seznámíte tady) se semínkům chia v souvislosti s mexickými běžci věnuje ve své knize "Born To Run" - Zrozeni k běhu. 

 

Vlastnosti semínek chia 

 

Semínka chia mají vynikající hydrofilní vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x (ve formě lehkého gelu - tento konzumují právě i zmínění indiánští běžci). Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci (zevnitř) - velmi důležité nejen pro sportovní výkon.

 

Kvalitní semínka chia jsou pěstována zcela bez pesticidů, neobsahují těžké kovy, kvasinky a jiné nežádoucí látky. Tato charakteristika odpovídá mj. požadavkům na bio kvalitu.

 

Vyzkoušejte snadnou recepturu na přírodní energy drink mexických běžců "Chia Fresca" , Chléb chia nebo další recepty.

 

Chia fresca = španělsky "svěží, osvěžující, studená čia".

 

Název "chia" pochází z aztéckého slova "chian" a znamená "olejnatý". Samotné slovo "chia" je pak částí názvu současného mexického státu Chiapas, nacházejícího se na jihovýchodě Mexika. Chiapas sousedí s Guatemalou a jeho západní pobřeží omývají vlny Pacifického oceánu.

 

Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků, z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné Omega-3 mastné kyseliny (téměř 21%) a v neposlední řadě obsah až 34g vlákniny. Semínka chia dále obsahují řadu antioxidantů,  vápník (5x víc vápníku než v mléce). Chia obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.

 

Nutriční hodnoty ve 100g: 

 

Energie: 2194kJ/524kcal

 

Bílkoviny: 21,2g

 

Sacharidy: 37,5g

 

Tuky: 31,4g

 

z toho Omega-3 mastné kyseliny: 20,36g

 

Vláknina: 33,7g (patří mezi sacharidy)

 

Semínka chia se vyznačují výbornými schopnostmi vázat na sebe vodu, tím tvoří jemný, zdravý a lehce stravitelný gel. Tento má v lidském těle významnou schopnost snižovat hladinu krevního cukru - semínka chia napomáhají prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak silný pocit hladu při následném poklesu  krevního cukru (zásadní roli zde hrají konkrétní potraviny, jejich množství a glykemický index). 

 

Tato vlastnost semínek chia je důležitá především pro diabetiky a sportovce, ale je velmi užitečná pro širokou veřejnost.

 

Řada studií semínkům chia dále připisuje pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárním onemocněním a to při denní konzumaci přibližně 2 - 3 lžíc semínek chia a dodržování zásad racionální stravy.

 

Semínka chia jsou vhodné pro všechny

 

Semínka chia jsou tedy významným nutričním pomocníkem také  pro osoby vyznávající zdravý a aktivní životní styl, sportovce, dále jsou vhodným doplňkem pro vegetariány, vegany, osoby na dietním režimu (sytící vlastnosti gelu z chia) i pro malé děti (gel se snadno konzumuje v kaších apod. a nemají žádnou pachuť), těhotné a kojící ženy...  Dále jsou vhodnou součástí jídelníčku osob s onemocněním srdce, krevního oběhu nebo zvýšeným LDL cholesterolem atd. Obecně jsou chia vhodná  i pro podporu zdraví jako takového.

 

Konzumují se jako přísada do nejrůznějších jídel či nápojů. Semínka chia nejsou tvrdá na skus jako lněná (není nutné je používat mletá - při styku s tekutinou/jogurtem.../žaludečními šťávami na sebe váží tekutiny, zželírují a nejsou tvrdá), neovlivňují chuť pokrmů (nemají pachuť), a tím se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů. Při přípravě pečiva (ideální na chléb, sušenky apod.) zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost.

 

Využití semínek chia

 

Nápoje • saláty • pečivo • ovesné a rýžové kaše • tvarohy • jogurty • vaječné omelety • smoothie koktejly • proteinové nápoje • pudingy • marinády • domácí fitness tyčinky • musli a cereálie • jihoamerická kuchyně • polévky …

 

Inspiraci můžete čerpat v řadě receptů se semínky chia a smoothie koktejlů. Do každého smoothie můžete přidat 1 - 2 lžíce semínek chia.

Albína Veselá